29/09/23 - Gelderlander - reactie huisartsen

‘Zeer geschrokken’ huisartsen en bezorgde burgemeester: iedereen wil dat hospice in Rozendaal openblijft

De dreigende sluiting van hospice Rozenheuvel in Rozendaal, eigendom van het Leger des Heils, doet veel stof opwaaien in de regio. Huisartsen, het netwerk palliatieve zorg, maar ook gemeentebestuurders reageren ontgoocheld. ,,Deze zorg moet blijven.”

Francine Wildenborg 29-09-23, 10:30

De regionale huisartsenkoepel Onze Huisartsen geeft aan ‘zeer geschrokken’ te zijn door de dreigende sluiting. Op 10 oktober wordt bekend wat het Leger des Heils, eigenaar van het hospice in Rozendaal, definitief gaat doen. Volgens medewerkers en vrijwilligers ziet dat er echter niet ‘rooskleurig uit’, zo meldden zij eerder deze week op Facebook.

Het personeel baseert zich op een onderzoek dat het Leger des Heils uitvoerde naar de financiële haalbaarheid en de vraag of het hospice - dat gespecialiseerde zorg in de laatste levensfase levert - wel past bij de doelgroep van de liefdadigheidsinstelling voor de zwaksten in de samenleving. Rozenheuvel is het enige hospice van het Leger des Heils.

‘De bezetting is hoog’

Op dit moment kan iedereen die palliatieve zorg nodig heeft terecht in het hospice. Het is één van de vier hospices in de regio, naast die in Arnhem, Bemmel en Zevenaar, vertelt Bo van Aalst van het Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) in Arnhem en de Liemers. ,,De bezetting is hoog”, vertelt ze.

Op dit moment is van de totaal 34 bedden in de vier hospices er slechts één vrij. Ook alle tien plekken in Rozendaal zijn bezet.

En er zal in de komende jaren alleen maar meer vraag komen, zo tonen de laatste prognoses, zegt Van Aalst van de NPZ. Door de vergrijzing. ,,Maar ook doordat mensen met veel verschillende soorten problematiek oud worden en dus gespecialiseerde medische zorg nodig hebben in de allerlaatste weken van hun leven.” Die biedt Rozenheuvel als ‘high-care’ voorziening. ,,Dus in plaats van krimpen, zouden we de hospicezorg in de regio juist moeten uitbreiden.”

Al bijna dertig jaar

De NPZ is in gesprek met het Leger des Heils, vertelt Van Aalst, om te voorkomen dat de hospice-voorziening ‘mét alle expertise’ verdwijnt. Dat geldt ook voor de burgemeester van Rozendaal. ,,We hebben goed contact

met het management van het Leger des Heils. Het hospice is belangrijk voor alle cliënten en naasten uit de regio, maar ook voor Rozendaal. Het is al bijna dertig jaar onlosmakelijk verbonden met onze gemeente. Ook door de vele vrijwilligers die er werken”, aldus Ester Weststeijn.

,,Als gemeente hebben we officieel niets te zeggen over wat er in het pand van het Leger des Heils moet gebeuren, maar we voelen wel een brede verantwoordelijkheid, samen met onder meer huisartsen en andere zorginstellingen in de regio, om deze zorg te behouden.”

Sterk vergrijsde gemeenten

Directeur Roland Ekkelenkamp van koepel Onze Huisartsen doet een beroep op het Leger des Heils om in samenspraak met verzorg- en verpleeghuizen in de regio - waar hospices doorgaans onderdeel van uitmaken - te kijken naar een oplossing ‘en deze zorg te behouden’.

Ook de Rhedense wethouder Gea Hofstede laat de dreigende sluiting niet koud. ,,Rheden en Rozendaal zijn sterk vergrijsde gemeenten. En het is nou eenmaal niet meer zo dat iedereen kan rekenen op een mantelzorger of kinderen in de laatste levensfase. Gelukkig is er dan een hospice en dat moet er dus ook blijven.”

Woordvoerder Catharinus van den Berg van het Leger des Heils liet eerder deze week weten dat ‘geen overhaaste beslissingen worden genomen’, maar dat hij voor 10 oktober ‘geen verdere details kan verstrekken’.

Uw ervaring met hospice Rozendaal

De Gelderlander komt graag in contact met mensen die ervaring hebben met de zorg in hospice Rozendaal. Heeft uw dierbare hier zijn laatste levensfase doorgemaakt of werkt u er (als vrijwilliger)? Mail uw verhaal naar verslaggever Francine Wildenborg: f.wildenborg@gelderlander.nl

https://www.vriendenvanhospicerozenheuvel.nl/uploads/documenten/0929 Gelderlander_reactie huisartsen.pdf

 

< terug naar nieuws