24/11/23 - De Gelderlander - Petitie aangeboden

๐ŸŒน Vandaag ook weer een mooi artikel in de Gelderlander. Online hier te lezen, hieronder de tekst:

๐Œ๐ž๐ž๐ซ ๐๐š๐ง ๐Ÿ๐Ÿ—.๐Ÿ”๐ŸŽ๐ŸŽ ๐ก๐š๐ง๐๐ญ๐ž๐ค๐ž๐ง๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐ญ๐ณ๐ž๐ญ๐ญ๐ข๐ง๐  ๐ฏ๐š๐ง ๐‡๐จ๐ฌ๐ฉ๐ข๐œ๐ž ๐‘๐จ๐ณ๐ž๐ง๐ก๐ž๐ฎ๐ฏ๐ž๐ฅ: ‘๐–๐ž ๐ก๐ž๐›๐›๐ž๐ง ๐ ๐ž๐ž๐ง ๐ก๐š๐š๐ฌ๐ญ’

Het Leger des Heils bereidt diepgaande gesprekken voor met kandidaten in de gespecialiseerde zorg die bereid zijn om Hospice Rozenheuvel in Velp over te nemen. ,,Als op 1 januari 2024 blijkt dat er meer tijd nodig is om tot overeenstemming te komen, dan nemen we die.”

Dat benadrukt Jan Overweg, regiodirecteur van het Leger des Heils Regio Oost. ,,We hebben geen haast.”

Eerder nog maakte Overweg kenbaar dat het hospice per juli 2024 dicht gaat als het niet lukt om voor 1 januari een overnamekandidaat te vinden. ,,Maar die datum van 1 januari is niet heilig. We willen graag dat het hospice op een goede manier wordt overgedragen aan een andere aanbieder.”

Overweg deed deze toezegging donderdag in de serre van Rozenheuvel tegenover het verzorgende personeel, vrijwilligers en gasten. Hij ontving tijdens die bijeenkomst een petitie voor het behoud van Rozenheuvel. Zorgvrijwilliger Berry ter Horst deed er een dik boek bij met meer dan 19.600 handtekeningen uit het hele land.

Waar moet ik straks heen als ik waardig wil sterven?

Allemaal mensen die hevig ontdaan waren toen het Leger des Heils op 10 oktober bekendmaakte met het hospice te willen stoppen. Dit omdat de leiding van de organisatie tot het oordeel is gekomen dat Rozenheuvel niet meer past binnen de doelgroep - met name daklozen en verslaafden - die het Leger des Heils wil helpen.

Ter Horst noemde bij de uitreiking van petitie en handtekeningen een paar van de emotionele reacties van mensen naar aanleiding van dit besluit. ,,๐˜ž๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฎ? ๐˜ž๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ? ๐˜‹๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜“๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ด ๐˜๐˜ฆ๐˜ช๐˜ญ๐˜ด, ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ช๐˜ต ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ.”

Op zoek naar gespecialiseerde zorg

Ter Horst verwonderde zich over het verschil tussen de lange voorbereidingstijd die het bestuur dit jaar nam voor het heftige besluit en de eis dat zich daarna snel kandidaten zouden melden voor overname. ,,Op 21 februari kwam de directie naar het hospice om bekend te maken dat ze alles ging inventariseren rond het voortbestaan. Op 10 oktober kwam het besluit, acht maanden later. Wij kregen tot 13 november de tijd voor het aanmelden van overnamekandidaten, slechts vijf weken. Gelukkig hebben zich twintig gegadigden gemeld.”

Overweg benadrukt dat het bestuur bewust voor een snelle deadline heeft gekozen om met spoed in kaart te kunnen brengen wie geïnteresseerd is. ,,Er zitten serieuze kandidaten bij. De eerste gesprekken zijn al gepland. We gaan daarbij de diepte in. Want het gaat bij een hospice om een gespecialiseerde voorziening die je niet zomaar kunt overnemen. Je hebt mensen nodig met de juiste deskundigheid. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken, maar we hebben nog een aantal stappen te gaan.”

< terug naar nieuws