16/11/23 - Maar liefst twintig overnamekandidaten voor hospice

Maar liefst twintig overnamekandidaten voor hospice Rozenheuvel: medewerkers en vrijwilligers opgelucht

Sinds het Leger des Heils bekendmaakte hospice Rozenheuvel te gaan sluiten, hebben zich maar liefst twintig overnamekandidaten gemeld, melden medewerkers en vrijwilligers. Zij zijn opgelucht, omdat zij willen voorkomen dat het hospice verdwijnt. De petitie die ze in oktober begonnen, is inmiddels 19.000 keer ondertekend.

Francine Wildenborg 16-11-23, 17:00 Laatste update: 19:33

 

Het Leger des Heils bevestigt het grote aantal geïnteresseerden, maar wil geen aantal noemen. Ook tempert woordvoerder Catharinus van den Berg meteen de verwachtingen. ,,Ja, dat zijn er veel, maar lang niet al die partijen zijn ook serieuze kandidaten.” Volgens het personeel variëren de inzendingen van grotere zorginstellingen tot lokale initiatieven.

,,Om een high care hospice (24/7 verpleegkundige zorg, red.) te runnen, moet je wel iets kunnen. Financieel stabiel zijn, maar ook de juiste expertise in huis hebben, bijvoorbeeld om met verzekeraars te onderhandelen”, stelt woordvoerder Van den Berg.

 

Verder met drie tot vier kandidaten

Het Leger des Heils heeft overnamekandidaten gevraagd op acht punten hun kwaliteiten uiteen te zetten. Naast financiën en expertise, spelen ook een christelijke identiteit en bereidheid een 'realistische huur’ te betalen, een rol. Volgende week moet duidelijk worden met welke ‘drie of vier’ kandidaten het Leger des Heils serieus verder gaat praten.

Het personeel is erg blij en opgelucht door het grote animo, omdat een doorstart nu dichterbij ligt, weet Berry ter Horst, zorgvrijwilliger en bestuurslid van de ‘Vrienden van hospice Rozenheuvel’. Samen met andere vrijwilligers - Rozenheuvel telt er 100 - en medewerkers begon Ter Horst medio oktober een petitie. Inmiddels is die 19.000 keer ondertekend, vanuit het hele land, en nog elke dag komen er handtekeningen bij.

,,Dat geeft wel aan hoe het leeft”, zegt vrijwilliger Ter Horst trots. Volgende week donderdag biedt het personeel de petitie aan de directie van het Leger des Heils regio Oost aan.

Ook anderen betrokkenen zoals huisartsen, het Netwerk Palliatieve Zorg Arnhem-Liemers en de gemeenten Rozendaal en Rheden hebben in de afgelopen weken gepleit voor behoud van Rozenheuvel als een van de weinige high care hospices in de regio. In totaal zijn er (naast Rozendaal in Arnhem, Bemmel en Zevenaar) 35 bedden, waarvan 10 in Rozenheuvel, die bijna altijd bezet zijn. Naar verwachting wordt door de vergrijzing de druk op hospices nog groter.

 

Deadline 1 januari

Al die maatschappelijke druk, heeft ervoor gezorgd dat het Leger des Heils naar eigen zeggen nu allereerst naar een overname kijkt, aanvankelijk dacht de organisatie ook aan een andere bestemming voor het pand.

Maar, zo stelde regiodirecteur van het Leger des Heils Jan Overweg vorige week tijdens in een raadsvergadering in Rozendaal: lukt het niet een overnamekandidaat te vinden voor 1 januari, dan gaat het hospice per juli 2024 dicht. Volgens de welzijnsorganisatie past Rozenheuvel niet bij haar primaire doelgroep: dak- en thuislozen en verslaafden.

Zoals Overweg het vorige week tegenover de Rozendaalse gemeenteraad verwoordde: ,,Hier komen geen mensen die we uit de goot moeten halen.” Wel gaat het Leger des Heils op een andere locatie in Apeldoorn een aantal gespecialiseerde hospiceplekken - drie bedden - inrichten.

het artikel lees je hier online op De Gelderlander

< terug naar nieuws